Petar Mamić/Privatna arhiva
Petar Mamić/Privatna arhiva

Petar Mamić za Germanijak: "U Žalgirisu svi pričaju o Hajduku, a ja bih htio Dinamo u play offu Lige prvaka"

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 29.07.22. | 08:00

Lijevi bek Žalgirisa bio je vrlo aktivan u povjesnom uspjeh kluba iz Litve koji je izbacio Malmö iz kvalifikacija za Ligu prvaka

Najveće iznenađenje ove srijede kreirali su Litavci. Iako nam je Žalgiris sinonim za košarku i za nekim romantičnim vremenima Cibone, Dražena i Sabonisa, ovih dana je u modi nogometni Žalgiris. Dakle, ispadanje Malmöa prilično je odjeknulo Europom. Da će biti teško Šveđanima dala je naslutiti prva utakmica u Litvi koju su izgubili 1:0 u gostima. U uzvratu su poraženi 2:0 pred svojim navijačima… A u obje utakmice zapaženu ulogu imao je Petar Mamić. Dijete Dinama i trofejni igrač Rijeke pronašao je svoje mjesto pod suncem na obalama Baltičkog mora.


“Nismo mogli organizirati čarter pa smo išli redovnim linijama. Prvo do Kopenhagena, avionom za Rigu pa onda do Vilniusa. Nisam puno spavao jer je adrenalin bio jak”, javio nam se Mamić u petak navečer. Još uvijek je pod dojmom izbacivanja Malmöa.

“Mnogima je iznenađenje, ali mi smo vjerovali da možemo. I prije te prve utakmice. Imali smo jako teškog protivnika u prvom pretkolu na Kosovu. Balkani je ozbiljna i čvrsta momčad. Bili su bolji u Prištini, mi smo nekako prošli u uzvratu i to nas je mobiliziralo. Skupili smo glave i krenuli u pozitivu”, priča Pero Mamić dodavši kako je prolaskom prve runde pao pritisak jer im je prolaz osiguravao play-off Konferencijske lige.

“I onda smo počeli analizirati Malmö. Vidjeli smo da su u nekoj lošoj fazi, da tu ima prostora za nas. Ma naravno da su kvalitetna momčad, ali znali smo da nismo bez šansi”.

U prvoj utakmici imali su podršku svojih navijača koji su kreirali ludnicu. Stadion je bio rasprodan…

“Taj rezultat je bio poticaj. Svi su počeli vjerovati da se može obraniti u Švedskoj. Vidjeli smo da su malo spori i teretni u zadnjoj liniji i da im naši napadači mogu pobjeći. I to se ostvarilo”, otkriva nam Petar Mamić koji naglašava kako je ovom pobjedom napravljen najveći uspjeh klupskog nogometa u povijesti Litve.

“Nitko prije nas nije igrao u skupini Uefinog natjecanja. Sada smo još u Ligi prvaka, ali imamo sigurnu Konferencijsku ligu. Ako prođemo Bodo, onda imamo play-off i sigurnu Europa ligu. Ma presretni smo”.

Pero kao rođeni Zagrepčanin zna za povijest sudara Cibone i Žalgirisa. Kada je potpisao za klub iz Litve, odmah su ga suočili s pitanjima o košarci.

“Svi su me pitali za to, ali što je najbolja stvar mi smo iz Vilniusa, a košarkaši iz Kaunasa. Dva kluba, isto ime, a različiti gradovi”.

Nije tajna da je Litva košarkaška nacija.

“Istina. To je nacionalni sport, ali nogomet ima svoje mjesto. Polako ide prema gore, a ovaj rezultat svakako će pomoći u tome”.

On je stigao u klub na nagovor Vilme Venslovaitienė, predsjednice kluba.

“Objasnila mi je da je klub spreman za iskorak i da je velika želja da se domognu grupne faze. I da samo o tome razmišljaju. Svidio mi se projekt, trud i entuzijazam koji ulažu. Na koncu nam se sve vratilo”.

U Vilniusu je ovih dana euforija.

“Malmö je rasprodao stadion, slično očekujemo i kada igramo protiv Boda u sljedećoj rundi”.

U klubu se prati i HNL.

“Znaju svaki rezultat Hajduka. Puno se komentira zbog Nikoličiusa koji je ovdje s našom predsjednicom stvarao Žalgiris, ali i zbog Valdas Dambrauskasa koji je ovdje bio trener. Tipa, uđem u svlačionicu, a svi pričaju o Hajduku. Kako su igrali, koga dovode”, priča nam Petar Mamić koji priznaje da uživa u Litvi.

“Sada više nema stresa. Cilj smo ostvarili i sada možemo biti opušteni. A kao takvi smo opasni”.

U sljedećoj rundi je Bodø/Glimt, prvak Norveške.

“Dat ćemo sve od sebe da ponovimo Malmö”.

On će imati poseban motiv, jer eventualni prolazak mu možda nosi utakmicu protiv najdražeg kluba.

“Pa nekako se hvatam u mislima da bi mogao u svoj Maksimir, doduše opet kao gost, ali to mi je valjda sudbina. Bilo bi sjajno igrati protiv Dinama za Ligu prvaka, iznimno emotivno za mene, ali idemo korak po korak. To je jedini ispravan način”, završio je Petar Mamić, lijevi bek i dijete Dinama koji nikada nije dobio pravu priliku u svom Maksimiru a sada piše povijest Žalgirisa.


Tagovi

Petar MamićŽalgirisHajdukGNK Dinamo

Ostale Vijesti